Doç. Dr. Özdemir: Obezitede kalp hastalıkları kaçınılmaz

Obezite ve Kalp Hastalıkları Arasındaki İlişki

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Emre Özdemir, obezite konusunda uyarılarda bulundu. Obezitenin kalp hastalıklarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Özdemir, hareketsizlik, insülin direnci, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi faktörlerin bir araya gelmesi durumunda kilolu bireylerde kalp rahatsızlıklarının kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Uzman Dr. Muammer Recep Kökurgancı ise obezitenin vücutta ağrılara sebep olabileceğini ve haftada en az 3 gün yürüyüş yapmanın önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye’de obezite oranlarının artmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında programlar başlattı. Doç. Dr. Emre Özdemir, Türkiye’nin obezite sıralamasının Asya ülkelerinde ilk 15-20 arasında yer alırken, Avrupa’da ilk sıralara doğru ilerlediğine dikkat çekerek obezitenin küresel bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Obezitenin vücut kitle endeksine göre sınıflandırıldığını belirten Doç. Dr. Özdemir, vücut kitle endeksinin önemine değindi. Obezitenin sadece bedensel sorunlarla sınırlı olmadığını, birçok sağlık problemine neden olabileceğini vurguladı.

İnsanların kendi sağlık durumları hakkında bilinçli olmalarının önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, obeziteyle mücadele konusunda bireylerin öncelikle aile hekimlerine danışmaları gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Özdemir, beslenme alışkanlıklarının kilo üzerinde etkili olduğunu ve kalori alımı ile harcanan kalori dengesinin önemine değindi. Haftada en az 3-5 gün 45 dakika ile 1 saat arasında tempolu yürüyüş yapmanın faydalı olabileceğini söyledi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muammer Recep Kökurgancı da obezitenin eklem ağrılarına neden olabileceğine dikkat çekti. Haftada en az 3 gün yürüyüş yapmanın yanı sıra bisiklet sürmenin de faydalı olabileceğini belirtti.

Obeziteyle başa çıkmak isteyen bireylerin uzmanlardan destek alması gerektiğinin altını çizen Dr. Kökurgancı, kilo artışının eklem kireçlenmesi riskini artırabileceğini ve düzenli egzersizin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Nefesi anında tazeleyen yöntem! Soğan ve sarımsaktan korkmayın

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!