Zirai Don Üzüm Bağlarını Vurdu

TZOB Başkanı Bayraktar, Zirai Don Zararı Nedeniyle Manisa’da İncelemelerde Bulundu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa’nın Şehzadeler ve Saruhanlı ilçelerinde zirai dondan etkilenen üzüm bağlarında incelemelerde bulundu.

Bayraktar, Şehzadeler’e bağlı Yeşilköy Mahallesi, Saruhanlı’da da Adiloba Mahallesi’ndeki üzüm bağlarını gezdi, üreticilerden bilgi aldı.

Bayraktar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, son yılların en büyük zirai don zararının yaşandığını belirterek, art arda 4 gece etkili olan don nedeniyle bazı bahçelerin tamamında zarar tespit ettiklerini söyledi.

Zirai donun sadece bu yılın değil, 2026’nın da rekoltesini etkileyeceğini belirten Bayraktar, “Şimdi dallarda kuruma var. Yani bu şu demektir. Bu bahçelere iyi bakılmazsa önümüzdeki birkaç yılda bu bağlardan ürün alamayız. Yani bu bağlar ürün bağlamaz. Dolayısıyla afetin bu boyutunu, bu büyüklüğünü değerlendirerek yardım yapmak fevkalade önemli.” şeklinde konuştu.

Bayraktar, zirai donun, asma filizlerin çıkmaya başladığı döneme denk gelmesinin kaybı artırdığını ifade ederek, “Hiç beklemediğimiz bir olay oldu. Kar yağdı ve arkasından don geldi. İşte bunu beklemiyorduk. Kış aylarında yaşadığımız iklimi biz ilkbaharda yaşadık. Bizim yaptığımız tespitlerde 65 ilde don zararı tespit ettik. Bu çok büyük bir rakam. Hatta bazı yerlerde şu an don riski devam ediyor. Bu sayı bir miktar daha artabilir.” şeklinde konuştu.

Üreticinin yetkililerden bazı beklentileri olduğunu aktaran Bayraktar, bunları hükümete ilettiklerini, yerine getirilmesi noktasında takipçisi olacaklarını belirtti.

Bayraktar, beklentilerinin arasında TARSİM eksperlerinin hasar tespitlerinde hassas ve adil olması, zirai donla ilgili sigorta primlerinin bedellerinin düşürülmesi ve çiftçilerin bankalara ya da kredi kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması ile çiftçiye uygun koşullarda yeni finansman sağlanması olduğunu kaydetti.

Bayraktar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bahsettiği beklentilerin karşılanması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir