Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Yeşil Alglerin Mars’ta Yetiştirilmesi: Biyoplastiklerin Geleceği

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars atmosferinin düşük basınçlı ve karbondioksit açısından zengin yapısını taklit edecek şekilde tasarlandı. Araştırmacılar, bu sistemin uzun vadede kendi kendini sürdürebilecek kapalı devre bir yaşam modeli sunduğunu belirtiyor.

Robin Wordsworth, “Eğer bu yapılar içinde alg üretebilirsek, bu algler yeni biyoplastik üretiminde kullanılabilir. Böylece kendi kendini besleyen bir sistem kurmuş oluruz” ifadeleriyle sürecin potansiyeline dikkat çekti. Ekip, bu başarılı denemeyi Science Advances dergisinde yayımlanan bir makalede duyurdu.


BASINÇ FARKIYLA SIVI SU, ALG BÜYÜMESİ VE FOTOSENTEZ

Mars yüzey basıncı, Dünya’nın %1’inden daha düşük. Bu koşullarda sıvı suyun var olması teoride imkânsız. Ancak araştırma ekibi, biyoplastik odacıkların içinde basınç farkları oluşturarak suyu sıvı halde tutmayı başardı. Bu da alglerin fotosentez yapmasına olanak sağladı. PLA malzemesi, zararlı ultraviyole ışınlarını engellerken yeterli miktarda ışığın geçişine izin verdi.

Araştırmacılar bu deneyin, gelecekte Mars ya da başka gezegenlerde kurulacak habitatlar için önemli bir yapı taşı olduğunu belirtti. Ayrıca geleneksel malzemelerin aksine biyoplastiklerin uzayda üretilebilmesi ve yeniden kullanılabilir olması taşıma maliyetlerini de azaltabilir.

AY VE DERİN UZAY İÇİN YENİ HEDEFLER

Robin Wordsworth ve ekibi, bir sonraki adımda biyoplastik sistemleri Ay ve derin uzay görevlerine uygun vakum koşullarında test etmeyi planlıyor. Daha önce de ekibin yaptığı çalışmalar, silika aerojeller kullanarak soğuk ve düşük basınçlı ortamlarda yaşam desteği sağlayabileceğini göstermişti. Bu yeni biyoplastik-alg sistemiyle birlikte aerojellerin birleşimi, uzayda kendi kendine yeten yaşam alanlarının önünü açabilir.

Wordsworth, “Biyolojik materyallerle yapılan yaşam alanları, yalnızca uzayda değil, Dünya’da sürdürülebilirlik teknolojilerine de katkı sağlayacak” diyerek bu gelişmenin geniş kapsamlı etkilerine dikkat çekti.

Related Posts

Mazlum Demir Avrupa şampiyonu oldu

Milli sporcu Mazlum Demir, Norveç’te düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

Ukraynalı Viktor Faust ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u nakavt etti

Türk boks kulübü EC Boxing’in Ukraynalı ağır sıklet boksörü Viktor Faust, ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u ilk rauntta nakavt etti.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.

Doğada bir ilk: Tuhaf hayvanlar ‘dev’ kule yaptı

Bilim insanları, doğada ilk kez nematod adı verilen mikroskobik solucanların topluca hareket ederek “kule” şeklinde yapı oluşturduğunu gözlemledi. Almanya’nın Konstanz kentindeki meyve bahçelerinde çekilen görüntüler, daha önce sadece laboratuvar ortamında gözlemlenmiş olan bu sıra dışı davranışın doğada da gerçekleştiğini ortaya koydu.