Adana’da Soğan Fiyatları Düştü

Adana’da Turfanda Soğan Fiyatları Tarlada Düştü

Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden Adana’da bu yıl hasadı yapılan turfanda soğan fiyatları düşüşe geçti. Mart ayının sonunda başlayan hasatla birlikte tarlada 7-8 lira seviyelerine kadar gerileyen soğan fiyatları, geçtiğimiz yıla göre daha makul seviyelere indi.

Adana genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanlardan bu yıl beklenen rekolte ortalama 250 bin ton civarında. Sıcak hava koşullarının verimi olumsuz etkilediği geçen yıla nazaran, bu yıl soğuk hava şartları çiftçileri sevindirdi ve verim artışı sağlandı. Dönüm başına 7 ila 8 ton verim elde edilen soğanlar, ilk başlarda kilogram başına 18-20 lira fiyatlarla satılmış olsa da, uluslararası pazarlarda yaşanan rekabet nedeniyle fiyatlar düşmeye devam etti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’a göre, işçilik maliyetleri hesaba katıldığında soğanın tarlada kilogramı 3 ile 3.5 lira arasında maliyet oluşturuyor. Bu durumda, 8 liradan satılan bir kilogram soğanın çiftçiye net kazancı 4.5 ila 5 lira arasında değişiyor. Ancak, 1 dönüme mal olan maliyetlerin 30-35 bin lira arasında olması nedeniyle çiftçiler için karlı bir dönemden söz etmek zor.

Soğan ihracatının az olması ve Mısır’dan gelen soğan rekabeti nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini belirten Doğan, ülkelerin taleplerinin olduğunu ancak fiyatların istenen seviyelere çıkamadığını dile getirdi. Ayrıca, zincir marketlerin piyasa dengesini bozarak çiftçilerin istedikleri fiyatlardan ürünlerini satamamalarına neden olduklarından bahsetti.

Analiz süreçlerinin uzun olması sebebiyle yurt dışına soğan gönderiminin az olduğunu ifade eden Doğan, bu durumun çiftçileri ve tüccarları olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak, vatandaşlar düşük fiyatlar sayesinde istedikleri ürünleri daha uygun koşullarda temin edebiliyorlar.

Adana’da yaşanan soğan fiyatlarındaki düşüş, yerel piyasaların yanı sıra uluslararası rekabeti de gündeme getirirken çiftçilerin maliyetlerine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Related Posts

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

TİGEM’in 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir