Doğada bir ilk: Tuhaf hayvanlar ‘dev’ kule yaptı

Solucanların Toplu Yer Değiştirme Davranışı İş Birliğine Dayanıyor

Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü (MPI-AB) ve Konstanz Üniversitesi’nden araştırmacılar, solucanların topluca yer değiştirmesi davranışının rekabetten çok iş birliğine dayandığını ortaya koydu. Yapılan gözlemlerde, sadece “dauer” adı verilen sert larva evresindeki belirli bir nematod türünün bu kule oluşumunda yer aldığı belirlendi.

Araştırmanın lideri Daniela Perez, bu yapıların birlikte hareket eden bir “süperorganizma” olduğunu ifade etti. Nematod kulelerinin tesadüfi bir solucan yığını olmadığını, tam tersine koordineli bir yapı olduğunu vurguladı. Laboratuvarda yapılan deneylerde, yaygın bir model organizma olan C. elegans’ın da uygun koşullar altında benzer kuleler oluşturduğu gözlendi.

Araştırmacılar, bu davranışın diğer canlılarda da nadiren görülen bir örüntünün parçası olabileceğini düşünüyor. Benzer “toplu yapı” davranışları daha önce sümük mantarlarında, ateş karıncalarında ve örümcek akarlarında da gözlemlenmişti. Ayrıca yapılan deneyler, solucanlar arasında yaş veya güce dayalı bir görev dağılımının olmadığını, her bireyin yapı oluşumuna eşit şekilde katıldığını ortaya koydu.

Related Posts

Türkiye’deki şarj altyapısı hızla gelişiyor. Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda yüzde 2,4 arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda önceki aya göre yüzde 2,4 artarak 31 bin 433’e yükseldi. Elektrikli araç sayısı ise haziranda aylık bazda yüzde 8,4 artışla 268 bin 57’ye ulaştı.

Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars …

Mazlum Demir Avrupa şampiyonu oldu

Milli sporcu Mazlum Demir, Norveç’te düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

Ukraynalı Viktor Faust ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u nakavt etti

Türk boks kulübü EC Boxing’in Ukraynalı ağır sıklet boksörü Viktor Faust, ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u ilk rauntta nakavt etti.