İnşaat sektöründe yeni dönem : Yargıtay kat karşılığı sözleşmelerde güvence getirdi!

Yargıtay Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yeni Dönem Başlattı

DEÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Ayan, 16 Mayıs’ta Yargıtay’ın kat karşılığı inşaat sözleşmelerine yönelik önemli bir karar aldığını ifade etti. Prof. Dr. Serkan Ayan, daha önce uygulanan pratikte arsa sahibinin sözleşmeyi sonlandırması durumunda yüklenicinin üçüncü kişilere sattığı dairelerin tapularının iptal edildiğini, ancak yeni kararın bu durumu değiştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Serkan Ayan, Yargıtay’ın verdiği bu karara göre, inşaatı tamamlayamayan yükleniciye arsa sahibi fesih hakkını kullandığında, yüklenicinin üçüncü kişilere devrettiği bağımsız bölümlerin tapuları artık alıcılarda kalacak. Arsa sahibi bu tapuları geri alamayacak. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayan, şunları söyledi: “Bu tür sözleşmelerde arsa sahibi, müteahhitle anlaşarak inşaat yapılmasını ve karşılığında daire tapularının devredilmesini sağlar. Müteahhite belirli bir süre tanınır ve inşaat ilerledikçe tapular kademe kademe devredilir. Müteahhit, bu tapuları üçüncü kişilere satarak finansman sağlar. Ancak inşaat tamamlanamadığında arsa sahibi sözleşmeyi feshederse, önceden tapular iptal edilirdi. Fakat Yargıtay, iyi niyetli alıcılar için tapuların korunmasına karar verdi.”

‘Bağımsız Bölümü Olan Yapılarda Sigorta Zorunlu’

Yargıtay’ın kararının özellikle maketten satış yapan tüketiciler için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Serkan Ayan, tapuların korunmasının inşaat süreçleri açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Ayan, “Alıcılar tapularını koruyabilecekler. Ortak bir finansman modeliyle inşaatı tamamlayabilirler. Ayrıca, Tüketici Kanunu’na göre 30’un üzerinde bağımsız bölümü olan yapılarda sigorta zorunludur. Böyle bir sigorta yapılmışsa, inşaat yarım kalsa bile sigorta şirketi devreye girerek tamamlanmasını sağlayabilir. Önemli olan tapuların korunmasıdır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ayan, Yargıtay’ın bu kararının devam eden davalara da etki edeceğini ve içtihadı birleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirterek, “Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri noterde kolayca yapılıyordu. Ancak artık iyi niyetli alıcılardan tapular geri alınamayacak. Bu durumda arsa sahipleri ya teminat isteyecek ya da ‘Önce inşaatı bitir, sonra tapuyu al’ diyecekler. Ekonomik olarak güçlü müteahhitler bu sürece girebilecek” şeklinde konuştu.

Related Posts

Miras paylaşımında yeni dönem: Mirasçılar anlaşırsa notere gerek kalmadan malların devri karşılıklı uzlaşma yoluyla yapılabilecek

Miras paylaşımında yeni dönem: Mirasçılar anlaşırsa notere gerek kalmadan malların devri karşılıklı uzlaşma yoluyla yapılabilecek

Nisan ayı dış ticaret endeksleri belli oldu

Nisan ayı dış ticaret endeksleri belli oldu

Ziraat Bankası’na 500 milyon dolarlık yeni finansman

Ziraat Bankası’na 500 milyon dolarlık yeni finansman

Savaşların biri bitmeden öteki başlıyor: AB’den Rusya’ya yaptırım

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Birlik üyesi ülkelere, Rusya’dan doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatının 2027 yılı sonunda tamamen yasaklanmasını teklif etti. AB Komisyonu, Rusya’dan gaz ve petrol ithalatını kademeli şekilde bitirecek …

İstanbul’un göbeğinde emlakçıların fiyat oyunu

İstanbul Şişli’de bulunan aynı daire, üç ayrı emlakçı tarafından 47 bin, 49 bin ve 53 bin TL olmak üzere üç farklı kira bedeliyle ilana çıkarıldı. Bu durumun potansiyel kiracılar arasında kafa karışıklığına yol açtığı belirtilirken, uzmanlar bu tür uygulamaların hem tüketiciyi yanılttığına hem de piyasayı manipüle ettiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? AKP’den temmuz açıklaması!

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’de yaptığı açıklamada asgari ücretle ilgili sürece dair ipuçları verdi. Zam kararı için dikkatlerin temmuz ayına çevrildiği görülüyor. Sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu.