Katil doktor para için kapı kapı dolaşmış
Yenidoğançetesinin elebaşı Dr. Fırat Sarı’nın terör örgütü PKK üyesi olmak, örgüte yardım ve yataklık suçlarından kesinleşen 5 yıl hapis cezası olduğu ortaya çıktı. Sarı, uzman hekim olarak görev yaptığı sırada zorunlu askerlik hizmetini yedek subay olarak yapmak istedi. Millî Savunma Bakanlığı ise subay olmaya engel suçlardan mahkûmiyeti bulunduğu gerekçesiyle “Er olarak askerlik” kararı aldı.
Bunun üzerine Sarı, kararın iptali istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) iptal davası açtı. Ancak 2 Şubat 2011’de davanın reddine karar verildi. Bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. Hak ihlaline uğradığını, tarafsız ve bağımsız mahkemede yargılanma hakkının da ihlal edildiğini savundu.
ETKİN PİŞMANLIK İSTEMEDİ
2018 yılında Ankara İdare Mahkemesine yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunan bebek katilinin son durağı AYM oldu. Er olarak askerliğin “Ayrımcılık yasağına aykırı olduğunu” iddia etti. Yedek subay yapılmadığı için maaş da alamadığını belirtip birikmiş yedek subay maaşının ödenmesini istedi. AYM, başvurunun süre aşımı nedeniyle “kabul edilemez” olduğunu kararlaştırdı.
İddianamede örgüt elebaşı olduğu değerlendirilen şüpheli Dr. Fırat Sarı, yaklaşık 7-8 yıl önce Medisense Sağlık Hizmetlerini kurduğunu ve yüzde yüz hisseli sahibi olduğunu kaydetti.
Sarı, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini söyledi ve şunları anlattı: “(Hastaneler) Bebek sayılarının artmasını istiyorlardı. Hasta tam iyileşmeden veya tedavi ret ile ailenin bebekleri almasından hastane yönetimleri zarar ettiklerinden dolayı bizim danışmanlık hizmetimizden şikayet ediyorlardı. Erken taburcu veya taburcu konularını hastanenin kendi doktorları karar vererek uygulardı.”
582 yıla kadar hapsi isteniyor
İddianameye göre çetenin liderleri Dr. Fırat Sarı ve yöneticileri Dr. İlker Gönen ile Gıyasettin Mert Özdemir. Bu sanıklar için 10 kez “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 kez “resmi belgede sahtecilik” suçundan 582 yıla kadar hapis isteniyor.
Sistem nasıl işliyordu?
Çete, devlet hastanelerinde ya da farklı özel hastanelerde doğup tedavisinin yoğunluktan dolayı başka hastanelerde yapılması uygun görülen bebek hastaları kurmuş oldukları suç örgütü sayesinde keşfedip kendi anlaşmalı oldukları hastanelere yönlendirdiler ve faturalarını şişirterek çıkar sağladılar. Ayrıca bu yönlendirmeyi yaparken tedavi yöntemlerinin hastaya uygun olup olmadığına da bakılmadı.
Çeteye doktor mu haber verdi?
İstanbul’da 12 bebeğin ölümüyle ilgili soruşturmadaki HTS kayıtları bir skandalı da ortaya çıkardı. Yenidoğan çetesi için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden denetime giden doktorun, gizli soruşturmayı şüphelilere haber verdiği belirlendi. Soruşturmayı deşifre eden ise Dr. Yakup Karakurt. Karakurt, il sağlık müdürünün mesajını çete üyelerine gösteriyor: “Hakkınızda gizli bir dava var. Bir iki şey söyledi, hemen ayarladık, tekrar denetime gelmiş gibi yaptı.”