Mahfi Eğilmez: Ücretlerin Tunç Kanunu ve Türkiye uygulaması

Mahfi Eğilmez: Tunç Kanunu ve Ücretler Üzerine

Tunç Kanunu, gerçek ücretlerin uzun dönemde, işçinin yaşamını sürdürmesi için gereken asgari ücrete doğru eğilim gösterdiğini öne süren bir ekonomik görüştür. Bu görüş, 19. Yüzyılda Ferdinand Lassalle tarafından ortaya atılmıştır ve David Ricardo’nun rant yasası ile Thomas Robert Malthus’un nüfus teorilerinden etkilenmiştir.

Ücretlerin geçimlik düzeyin altına düşemeyeceğini savunan Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen İçeridekiler Dışarıdakiler Teorisi, şirketlerin işsizleri işe almak yerine mevcut çalışanları korumayı tercih ettiğini öne sürmektedir. Bu teori özellikle kalifiye elemanlar için daha geçerli olsa da kalifiye olmayan işlerde bu durum değişebilir.

Ücret ve gerçek ücret arasındaki farkı anlamak, asgari ücretin ne olduğunu belirlemek de önemlidir. Günümüzde, geçimlik ücret düzeyi yalnızca temel ihtiyaçları değil, eğitim, kültür, eğlence gibi giderleri de içerecek şekilde genişlemiştir.

Türkiye’de asgari ücretin yaşam maliyeti ile karşılaştırıldığında nasıl bir yere denk geldiğini görmek önemlidir. Günlük geçim düzeyiyle kıyaslanabilen net asgari ücret, bir ailenin açlık sınırını karşılamaktan uzak kaldığı görülmektedir.

Ücretle çalışanlar arasında asgari ücret alanların sayısının yaklaşık 7 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum, Türkiye’de işçi ücretlerinin Tunç Kanunu’nun ötesine geçtiğini ve şirketlerin maliyetleri düşürmek için farklı stratejiler geliştirdiğini göstermektedir.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

IBAN üzerinden kira yatıranlar için kritik uyarı: Bu detay yüzünden borçlu olabilirsiniz

Kira ödemesini IBAN ile yapan kiracılar için kritik uyarı geldi. Açıklama kısmı boş bırakılan banka transferleri, ileride “kira ödenmedi” iddialarına neden olabilir. Hukukçular, her ödeme işlemine ay ve yıl belirtilerek “kira bedeli” notu düşülmesini öneriyor. Aksi takdirde kiracılar borçlu duruma düşebilir.

Aydın’da tonlarca üretildi: Tanesi 70 liradan alıcısını buluyor

Enginarda geçen yıla göre yaşanan yüzde 70’lik fiyat artışı üreticinin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin enginar üretiminde başı çeken Aydın’da hasat dönemi kazançlı geçti. Yaklaşık 6 bin 500 dönümlük alanda ekimi yapılan enginarda, bu yıl 8 bin ton …

HSBC Türkiye’nin yeni Genel Müdürü Burçin Ozan oldu

HSBC Türkiye’nin yeni Genel Müdürü Burçin Ozan oldu

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: ‘Enflasyon, yolsuzluk gibi meselelerin temelinde…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında Türkiye’de rant çeşitlerine ve rant arayışına dikkat çekti. Ekonomideki bozuklukların temelinde bu sorunların yattığını vurguladı. Kentsel dönüşüm ve siyasi çıkarların süreci nasıl etkilediğini ayrıntılı şekilde açıkladı.

Şampiyon boğa ‘Poyraz’, 540 bin TL’ye alıcısını buldu

Kayseri’den yurt dışı ve yurt içine büyükbaş satışı yapan Salim Asıl (28), çiftliğindeki, yaklaşık 1,5 ton ağırlığındaki ‘Poyraz’ isimli şampiyon boğasını, Sakarya’dan gelen Cüneyt Taş’a pazarlık sonrası 540 bin TL’ye sattı. Salim Asıl, “Yorucu ama sonu tatlı olan bir pazarlık oldu” derken, Cüneyt Taş (30) ise “İnternette gördüm. Beğenerek geldim buraya. ‘Kar olmazsa, nam olur’ dedim. Aldık, yükleyip götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

AB’den büyüme uyarısı: Ekonomik tahminler aşağı yönlü revize edildi

Avrupa Birliği Komisyonu, küresel ticaret gerilimleri ve ABD’nin korumacı adımları nedeniyle Euro Bölgesi’nin 2025 ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,3’ten 0,9’a çekti. Ticari belirsizliklerin etkisiyle 2026 beklentileri de aşağı yönlü revize edilirken, raporda AB’nin küresel şoklara karşı savunmasız olduğu vurgulandı.