Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Otomotiv Satış Sonrası Pazarını Değerlendirdi: İlk Çeyrek Yavaş Başladı

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarını yılın ilk çeyreğinde değerlendiren bir anket çalışması gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, “2025 Yılı Birinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi” sonuçlarına göre, otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e yavaş bir başlangıç yaptı.

Ocak-mart döneminde yurt içi satışların ortalama yüzde 2,57 düştüğü belirtilirken, dağıtıcı üyelerdeki satışlarda yüzde 2,25, üretici üyelerinde ise yüzde 3,04’lik bir gerileme yaşandığı görüldü.

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, düşüşün sadece rakamsal değil, aynı zamanda sektörün güven ve motivasyon açısından zorlandığını ifade ederek, “Alım gücünün zayıflaması, bakım-onarım kararlarının ertelenmesi ve maliyet yönetiminin zorlaşması, iç pazarı olumsuz etkiliyor.” dedi.

Anketteki sonuçlar, sektörün ikinci çeyrekte dinamik bir toparlanma bekleyemediğini gösterirken, kur baskısı, finansmana erişim zorlukları gibi nedenlerin işletmelerde tedbirli yaklaşımı artırdığı belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, geçen yılın son çeyreğine göre istihdam azalırken, maliyet artışları, nakit akışındaki sorunlar ve iş kaybı sektörün en büyük sorunları arasında yer aldı.

Yatırım planlarına ilişkin olarak da ankette, gelecek 3 ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranında bir düşüş yaşandığı ancak üretici üyelerde artış görüldüğü belirtildi. Gelecek 3 ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngörenlerin oranı, daha kötüye gideceğini düşünenlerin önünde çıktı.

İkinci çeyrekte de bir artış beklenmediğini belirten ankette yurt içi satışlarda düşüş öngörülürken, tahsilat süreçlerinde kötüleşme yaşandığı vurgulandı. OSS üyelerinin beklentileri doğrultusunda, sektörde durgunluğun devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

TİGEM’in 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri açıklandı.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

Vatandaş faizden kaçtı, karta yüklendi: Kredi kartı harcamaları tarihinde bir ilk!

19 Mart’tan sonra yükselen ihtiyaç kredisi faizleri, vatandaşı kredi kartı ve kredili mevduat hesabına yöneltti. Bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 2 trilyon lirayı aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir